|
ach te banki tutejsze... |
| Autor |
Wiadomość |
radiaga

Dołączył: 13 Mar 2007 Posty: 196 Skąd: St. Helier (z Warszawy)
|
Wysłany: Czw Mar 15, 2007 8:40 pm ach te banki tutejsze...
|
|
|
Niby trzy miesiace juz tu jestem, ale ciagle sie nadziwic nie moge nad "szybkoscia" dzialania tutejszych systemow bankowych..
Mowi sie, ze Polska to trzeci swiat, ale tutejsza bankowosc zatrzymala sie chyba w poprzednim stuleciu.
No zeby przelew elektroniczny szedl 4 dni...
albo zeby bylo trzeba czekac kilka dni na transakcje karta debetowa...
no a o czekach to juz nic nie powiem bo mnie zamurowalo jak je zobaczylem pamietam, ze do mojego pierwszego konta (chyba w 95 roku) dostalem ksiazeczke czekowa... ale jakos bardzo szybko (po roku/dwoch) banki wycofaly sie z idei czekow - i od tamtej pory czeki widywalem tylko w TV... a tu .. zonk - czeki to normalka tutaj...
Oczami wyobrazni widze zastep klepaczy przeklepujacych z karteczek transakcje do systemu bakowego
Jeju... co za swiat dziwny |
_________________ Pozdrawiam,
Radek
(w GG jestem w godzinach pracy - znaczy do 17) |
|
|
|
 |
|
|
Norweg

|
Wysłany: Czw Mar 15, 2007 10:28 pm
|
|
|
| no w sumie tak - ale dzieki temu zastęp klepaczy ma pracę... |
|
|
|
 |
radiaga

|
Wysłany: Czw Mar 15, 2007 10:32 pm
|
|
|
wez nie gadaj... zartowalem...
nie wierze, ze to moze tak dzialac... |
Radek
|
|
|
 |
|
|
Norweg

|
Wysłany: Czw Mar 15, 2007 10:44 pm
|
|
|
ale jedno im trzeba przyznac - minimalizm w kazdym aspekcie - prosto , jasno , przejrzyscie .
bylem przerazony idac zalozyc konto w banku , moj angielski wtedy był na poziomie zero - a tu niespodzianka formularze jak dla przedszkolaka ... i nie tylko w bankach .. |
|
|
|
 |
sasi

|
Wysłany: Czw Mar 15, 2007 10:53 pm
|
|
|
Banki są bardzo przystępne, nie to co w Polsce chcę wpłacić pieniądze na własne konto, a pani każe mi się wylegitymować dowodzikiem szok, a tu nawet przy wypłatach niczego nie chcą . Jeśli chodzi o formularze to proste i do tego często po polsku. |
|
|
|
 |
arkadlid
|
Wysłany: Sob Mar 17, 2007 12:52 pm
|
|
|
tak, cudowne banki do momentu gdy nie pojawia sie problemy wtedy kazdy pracownik co innego mowi i radzi i to nie tylko w roznych filiach danego banku ale i w tym samym oddziale. |
|
|
|
 |
|
|
Rafal_D
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Mar 2007 Posty: 234 Skąd: Najstarsze miasto w Polsce
|
Wysłany: Wto Mar 20, 2007 5:00 pm
|
|
|
| Nie zapominaj,ze jestes w raju podatkowym i Jersey jest jednym z 34. takich miejsc na swiecie,w ktorych wielu chcialoby miec konto a nie moze... |
|
|
|
 |
radiaga

|
Wysłany: Wto Mar 20, 2007 6:59 pm
|
|
|
| Rafal_D napisał/a: | | Nie zapominaj,ze jestes w raju podatkowym i Jersey jest jednym z 34. takich miejsc na swiecie,w ktorych wielu chcialoby miec konto a nie moze... |
To chyba nie tak dziala
Sam fakt posiadania tu konta niczego nie zmienia
Natomiast 'rajowatosc podatkowa' odnosi sie glownie do firm, podatki osobiste nie sa moze wysokie, ale jednak sa
(nie znam sie za bardzo, ale tak mi sie wydaje ) |
Radek
|
|
|
 |
Rafal_D
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Mar 2007 Posty: 234 Skąd: Najstarsze miasto w Polsce
|
Wysłany: Wto Mar 20, 2007 8:44 pm
|
|
|
| Ale juz np. pranie pieniedzy nie odnosi sie tylko do firm i stad miedzy takie restrykcje przy zakladaniu kont osobistych. |
|
|
|
 |
|
|
zoska
|
Wysłany: Sro Mar 21, 2007 9:50 am
|
|
|
w raju podatkowym? ze niby ciebie to dotyczy, czujesz sie jak w raju bo ja nie. szczegolnie teraz gdzie pododawali jakies w niebo wysokie procenty, ciekawe jak oni to obliczaja. jakas loteria chyba, a temu damy 3% a ten pan? jemu dowalmy 15%. nie interesuje cie to? za krotko jestes wiec jeszcze sie nie poznales i cieszysz sie pewnie z samego faktu posiadania konta, brawo!!! jesli to cie przynosi szczescie...
raj odnosi sie do bogatych ludzi/firm ktorzy tu maja swe konta i bankierow dobrze oplacanych by ten raj im zachowali poprzez przenoszenie pieniedzy z banku do banku i inne sztuczki (nie koniecznie piorac przy tym pieniadze). pobedziesz tu troche to sie przekonasz.
bez urazy, ok. pozdrawiam |
|
|
|
 |
Rafal_D
|
Wysłany: Sro Mar 21, 2007 12:06 pm
|
|
|
Zoska... Z samego rana podnioslas mi cisnienie...
Piszesz "bez urazy,ok" OK,ale dla mnie jestes krowa,ktora duzo ryczy a malo mleka daje. Po co sie tak napinasz na forum,malo masz klopotow w zyciu codziennym?!
Dla Twojej wiadomosci jestem na wyspie prawie 5 lat i zadna radoscia dla mnie nie jest posiadania konta,co najwyzej koniecznoscia.
Pamietam czasy kiedy bez wzgledu na zarobki nie placilo sie podatku miesiecznie,lecz na koniec roku. Teraz przy moich zarobkach place 13% i z jednej strony jestem zadowolony,bo w Polsce placilbym 39%.
Wkurza mnie to,ze co miesiac kilkaset funtow wyrzucam na podatki,ale takie zycie...
Nastepnym razem zanim napiszesz taki pusty watek,napij sie mocnej kawy... |
|
|
|
 |
BlackMamba

Pomogła: 4 razy Dołączyła: 19 Mar 2007 Posty: 140 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Sro Mar 21, 2007 7:00 pm
|
|
|
Utrudniają nam założenie konta pewnie tylko dlatego, że nasze zarobki po prostu są dla tych banków śmieszne. Polak średnio w miesiącu może zarobić około 1300 funtów. Przy zakładaniu podstawowego konta obsługa jest darmowa - ale karta którą otrzymujemy przydatna jest tylko do wypłacania pieniędzy z bankomatu. A bankierom trzeba zapłacić za wklepywanie operacji, co przy tysiącach Polaków przebywających na tej wyspie chyba jest nieopłacalne. W tym samym czasie bankier może przecież "wklepywać" operacje kogoś kto miesięcznie zarabia tyle co my rocznie. A są tu przecież ludzie których miesięczne zarobki sięgają od 70-90 tysięcy funtów !!!!! (widziałam takie oferty w JP). Co do prania pieniędzy to nie sądzę, żeby ktoś się tu przjął "wypraniem" naszych oszczędności Piorą potężne firmy z całego świata. W Polsce widziałam nawet ofery agencji, które pośredniczą w zakładaniu "firm córek" lub innych odgałęzień na Jersey. Można odzyskiwać VAT, podatek, diety, koszty. To faktycznie raj.
Ale obroty takich firm są pewnie takie jak PKB niejednego kraju
Obroty gotówkowe niestety to już przeżytek i nawet jeżeli ktoś czuje się wyróżniony, że ma konto na Jersey to chyba trochę na wyrost. Jest XXI wiek, istnieją tylko cyfry w komputerach. To się nazywa Matrix. Ale się rozpisałam, ale film był niezły. |
|
|
|
 |
|
|
BlackMamba

|
Wysłany: Sro Mar 21, 2007 7:03 pm
|
|
|
| Korekta powyższej wypowiedzi: miało być roczne zarobki 70-90 tysięcy funtów, ale i tak nieźle co? |
|
|
|
 |
BlackMamba

|
Wysłany: Sro Mar 21, 2007 7:12 pm
|
|
|
| Ale wiecie co, chyba nasze pensje się poprawiły, bo kiedyś jak się szło do banku (tak przynajmniej był w HSBC), można było wypłacić wszystko w tym samym dniu. Jedynie jeżeli ktoś chciał brytyjskie funty, to musiał się "zapisać" i poczekać dzień, dwa, albo tylko kilka godzin. Teraz można wypłacić maksymalnie 500 funtów z kasy. To chyba coś w tym jest. Reszta pieniążków sobie leży na kontach i procencik od tysięcy Polaków rośnie. Jutro można znów powtórzyć operację, itd. itd. Z pustego to i Salomon nie naleje. Więc banki nie są takie głupie. Blokują teraz nasze wypłaty, żeby zarabiać na te piękne koszulki i krawaty. |
|
|
|
 |
radiaga

|
Wysłany: Sro Mar 21, 2007 7:30 pm
|
|
|
W okienku jest limit?
Ze w bankomacie to slyszalem... |
Radek
|
|