|
Forum Polonii
Polish Community Forum
|
Choose language:
|
ach te banki tutejsze... |
| Autor |
Wiadomość |
Rafal_D
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Mar 2007 Posty: 234 Skąd: Najstarsze miasto w Polsce
|
Wysłany: Sro Mar 21, 2007 9:35 pm
|
|
|
Zalezy w ktorym banku,ale sa rozne limity.
Ale jak pojdziesz dzien wczesniej to wyplaca Ci ile chcesz.
A zazwyczaj rygorystyczne sa limity co do wyplat funtow brytyjskich.
Pozdrawiam
P.S. Uwierz mi,ze sa tacy ktorzy zarabiaja 70-90 tysiecy miesiecznie Takie tam... |
|
|
|
 |
|
|
Norweg

|
Wysłany: Sro Mar 21, 2007 9:41 pm
|
|
|
no i wychodzi polska zawiść i narodowa skłonność do narzekania .....
Ja sie ciesze z tego co mam i licze na to że będzie jeszcze lepiej . |
_________________ Pozdrawiam
Grzegorz |
|
|
|
 |
Rafal_D
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Mar 2007 Posty: 234 Skąd: Najstarsze miasto w Polsce
|
Wysłany: Sro Mar 21, 2007 10:10 pm
|
|
|
| Do kogo/czego bijesz Norwegu? |
|
|
|
 |
|
|
zoska
|
Wysłany: Czw Mar 22, 2007 1:19 pm
|
|
|
dotyczy RafalaD.
koles po to jest forum by pisac co sie chce. jak ci sie nie podoba taka idea forum to nie zagladaj.
najpierw piszesz ze to zaszczyt miec konto na jersey bo wielu twoich kolegow by chcialo a nie ma a ty masz, hurahh!! a nastepnie ze to koniecznosc. to jakbys nie mial tego konta tu to czym bys sie wyroznial, chyba zdolnoscia ublizania. |
|
|
|
 |
Rafal_D
|
Wysłany: Czw Mar 22, 2007 3:27 pm
|
|
|
Zoska a Ty umiesz czytac? Czy tylko co drugie slowo?
Kto pisze,ze to zaszczyt i ze wielu moich kolegow by chcialo?
Kobieto... forum nie jest po to,zeby pisac co sie chce;tylko zeby pisac cos z sensem... |
|
|
|
 |
Norweg

|
Wysłany: Czw Mar 22, 2007 5:22 pm
|
|
|
| Rafal_D napisał/a: | | Do kogo/czego bijesz Norwegu? |
Sorry ze sie czepiam ale miałem na mysli to co napisała Zośka... Ale już nie bede nie mam zamiaru nikogo obrażać - przepraszam za ten tekst !! |
Grzegorz |
|
|
|
 |
|
|
Norweg

|
Wysłany: Czw Mar 22, 2007 5:25 pm
|
|
|
| zoska napisał/a: | dotyczy RafalaD.
koles po to jest forum by pisac co sie chce. jak ci sie nie podoba taka idea forum to nie zagladaj.
najpierw piszesz ze to zaszczyt miec konto na jersey bo wielu twoich kolegow by chcialo a nie ma a ty masz, hurahh!! a nastepnie ze to koniecznosc. to jakbys nie mial tego konta tu to czym bys sie wyroznial, chyba zdolnoscia ublizania. |
Koleżanko Zosko!! w zdolnosci ublizania to chyba niewielu ci może dorównać !!! Ledwoś weszła i od razu jeżdzisz po ludziach - jak nie masz gdzie wyładować frustracji to proponuje isc nad morze i wrzeszczeć razem z falami i seagul'ami! |
Grzegorz |
|
|
|
 |
Rafal_D
|
Wysłany: Czw Mar 22, 2007 9:25 pm
|
|
|
Koleżanko Zosko!! w zdolnosci ublizania to chyba niewielu ci może dorównać !!! Ledwoś weszła i od razu jeżdzisz po ludziach - jak nie masz gdzie wyładować frustracji to proponuje isc nad morze i wrzeszczeć razem z falami i seagul'ami![/quote]
POPIERAM w calej rozciaglosci |
|
|
|
 |
afra0
|
Wysłany: Sob Mar 24, 2007 4:36 pm
|
|
|
| do Radka. Ja też kiedyś myślałam,że tylko w Polsce mogą robić ludziom problemy, ale tak nie jest. W Polsce możesz iśc do banku w którym masz konto i jeśli masz taką ochote wyczyścić je do zera.Nawet nikt nie zapyta dlaczego wypłacasz np sporą gotówkę. Przeżyłam na Jersey prawdziwy szok. Chciałam wypłacić w gotówce moje ciężko zarobione pieniądze(mam konto w Barclays'ie)było to ok.10tysŁ i co się okazuje?nikt Ci ich nie wypłaci. Nie dostaniesz takiej gotówki do rękę mimo, że są to Twoje pieniądze. Po godzinie rozmow z menadzerem banku okazalo sie ze mogą mi przesłać pieniądze do Polski na wskazane przeze mnie konto ale uwaga!!! za 2%prowizje. Nie trzeba być za bardzo bystrym, żeby przeliczyć, ze to jest 200Ł.A na dodatek jeśli nie masz w Polsce konta walutowego to po przeliczeniu Twoich funtów na euro a potem na złotówki tez stracisz. W końcu , po długich pertraktacjach bank "poszedł mi na rękę" i przelał mi mi MOJE pieniądze za free na konto polskie. Na szczescie dysponuje kontem walutowym w Polsce. Wiem jedno wcale nie jest tu tak pięknie jakby sie mogło wydawac. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|
radiaga

Dołączył: 13 Mar 2007 Posty: 196 Skąd: St. Helier (z Warszawy)
|
Wysłany: Sob Mar 24, 2007 7:27 pm
|
|
|
Afra... no szczerze mowiac nie wiem jak to powiedziec
Po pierwsze, primo, w kazdym banku, w Polsce, czy gdziekolwiek (pomijam banki obslugujace vipow-milionerow oczywiscie ) jak sie przez chwile rozejzysz po ogloszeniach zobaczysz informacje, ze wyplaty gotowkowe powyzej ustalonej kwoty (w Polsce jest to chyba 10 tys ZL / 5 tys EUR) musza byc uzgadniane z bankiem / zaanonsowane przynajmniej dzien wczesniej (czasami 3 dni)...
Po drugie, primo, wszedzie - w kazdym banku - przelewy miedzynarodowe kosztuja kupe kasy - i jest to zazwyczaj wlasnie 1-2 % kwoty przelewu (czasami z zastrzezeniem, ze nie mniej niz... kilkanascie/kilkadziesiat EURO na przyklad). Tak po prostu jest - to cos jak cena Big Maca w McDonalds...
A po trzecie, primo, co Ty chcialas zrobic z taka iloscia gotowki??? Juz nie wnikam, ze tego sie nie da legalnie przewiezc, ale pewnie bys miala pretensje do calego swiata jakby Cie z nia napadli, prawda? Maaaatko kochana... a ja sie nieswojo czulem jak wyplacilem na lotnisku 200 funtow...
No i... przepraszam, za to co teraz napisze ... po Twoim opisie wychodzi na to, ze manager potraktowal Cie jak rozkapryszone dziecko... w imieniu banku zrezygnowal z normalnej taryfy prowizji i wykonal operacje, ktorej koszty bank wzial na siebie, tylko po to, zeby pozbyc sie klopotliwej osoby. Musze powiedziec, ze troche mi tym zaimponowal... w Polsce moglabys sie rzucic na podloge i wsciekac sie do woli... albo bys zaplacila prowizje, albo bys dostala kase za 2-3 dni... Jak widac tutaj poziom uslug jest jednak zdecydowanie lepszy...
A juz nie do Ciebie - podziele sie rada / doswiadczeniem:
Tym, ktorzy jeszcze nie wiedza co zrobic z zarobiona kasa proponuje moneybookers - przy ich pomocy (i odrobinie szczescia (*) ) mozna wykonac transfer w ciagu 1 dnia (tzn. zlotowki na koncie w PL sa tego samego dnia, w ktorym znikaja z konta EN) - tyczy sie to co prawda mniejszych kwot (wieksze ida ok. tygodnia), ale w razie pilnej potrzeby - rozwiazanie bardzo wygodne - i calkie tanie.
(*) nigdzie nie powiedza, ze to mozliwe, ale zycie sobie |
_________________ Pozdrawiam,
Radek
(w GG jestem w godzinach pracy - znaczy do 17) |
|
|
|
 |
afra0
|
Wysłany: Sob Mar 24, 2007 8:31 pm
|
|
|
ok, zgadzam się, że w bankach w Polsce musisz ich uprzedzić o wypłacie dużej gotówki pieniędzy- zdaje się, że każdy to wie. Tutaj, na wyspie bank też został powiadomiony i umówiliśmy się na wypłatę określonej kwoty pieniędzy. Tylko, że jak przyszło co do czego nie chcieli wypłacić. Nie jest istotne na co mi były potrzebne te pieniądze, chodzi o to że tak na prawdę nie możesz wypłacić swoich, podkreślam SWOICH pieniędzy. A nie daj Boże dokonuj wpłat własnych na swwoje konto , to powiedzą Ci jak mi, że mam pralnię brudnych pieniędzy.przyznaj, że coś tu nie tak.
I jeszcze dodam, że do rozkapryszonego dziecka mi daleko.
Pozdrawiam i dodam, że bardzo lubie Kalisz;) |
|
|
|
 |
afra0
|
Wysłany: Sob Mar 24, 2007 8:34 pm
|
|
|
| z Kaliszem to do Rafal_D;) pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|
radiaga

Dołączył: 13 Mar 2007 Posty: 196 Skąd: St. Helier (z Warszawy)
|
Wysłany: Sob Mar 24, 2007 11:15 pm
|
|
|
No jesli umawialas sie z bankiem na wyplate, a oni najpierw sie zgodzili, a potem powiedzieli, ze nie maja/nie dadza kasy - to zwracam honor
W takim przypadku łaski nie robili i przelew miedzynarodowy w swoje kosztu musieli wziac - brawo ze sie nie dalas (to wlasnie przyklad tego o czym pisalem wczesniej fa forum o dyskryminacji) |
_________________ Pozdrawiam,
Radek
(w GG jestem w godzinach pracy - znaczy do 17) |
|
|
|
 |
Rafal_D
|
Wysłany: Nie Mar 25, 2007 4:42 pm
|
|
|
| afra0 napisał/a: |
Pozdrawiam i dodam, że bardzo lubie Kalisz;) |
Masz duzego plusa |
|
|
|
 |
Ania
|
Wysłany: Czw Kwi 12, 2007 9:24 pm
|
|
|
Ja tutaj tak z innej beczki trochę napiszę. Banki bankami, ale powiem Wam, że duzo zależy od kasjerki która Cię obsługuje. Niby mają te regulaminy itd. ale jak się uprze to Ci nie da. W HSBC limit na wypłaty funtów brytyjskich jest 500 funtów dziennie - teraz napisali to nawet po polsku, żeby chyba Polacy zrozumieli i im głowy nie zawracali. Teoretycznie taki sam limit powinien być w NatWest - dokładnie nie wiem, bo nie mam tam konta -jednak wystarczy, że pomacham im książeczką wpłat mojego szefa, a od razu wymieniają mi ile chcę i jeszcze jak trafię na fajną kasjerkę - to mi da czyste banknoty, takie z którymi nie ma problemu ze sprzedażą w Polsce. Czasami zależy to od ich widzimisię. Powiem Wam, że chyba dwa miesiące temu poszłam do NatWestu wymienić znajomemu funty - było ich około 3000. Kasjerka nie należała do najmilszych we współpracy - kazała zamówić je i wrócić za dwa dni. Odeszłam z kwitkiem. Wróciłam za 15 minut do kolejnego okienka - i co? bez najmniejszego problemu Nie ma więc rzeczy niemożliwych. A na tej wyspie często niemożliwe staje się możliwe...trzeba tylko wiedzieć kto, z kim i za ile...a nawet drzwi do banku staną dla nas otworem |
_________________ Mózg jest zadziwiającym organem. Zaczyna już funkcjonować sekundy po tym jak obudzisz się rano i działa nieprzerwanie aż do chwili gdy znajdziesz się w... pracy;) |
|
|
|
 |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Szkolenia bhp Wrocław |
Szkolenia PPOŻ |
Audiobooki |
wyspa Jersey | Logo dla firmy
• harvest • zaproszenia • chemia gospodarcza nie testowana na zwierzętach • zabawki edukacyjne • środki czyszczące ekologiczne |