|
-30+ |
| Autor |
Wiadomość |
AgaB
|
Wysłany: Sob Mar 10, 2007 3:43 pm -30+
|
|
|
Od sierpnia zasilę szeregi emigrantów z Polski i zamelduję się na Jersey. Szukam przyszłego towarzystwa na pogaduchy, zakupy i do wsparcia...:-) Poza tym wdzięczna będę za każdą radę i info dotyczącą życia na tej pięknej wyspie... |
_________________ "Żyję się tylko raz.
Ale jeżeli żyje się dobrze,
ten raz wystarczy." |
|
|
|
 |
|
|
sasi

|
Wysłany: Czw Mar 15, 2007 5:06 pm
|
|
|
U... sierpień to trochę busy miesiąc, nie wiem czy najlepszy na szukanie pracy i mieszkania , ale jeśli jest to wszystko załatwione to tylko w samolot i cieszyć się nowym spokojnym życiem. Wyspa cudna, tubylcy bardzo sympatyczni i życie wolniej płynie |
|
|
|
 |
AgaB
|
Wysłany: Nie Mar 18, 2007 1:27 pm A taaakkk
|
|
|
Wszystko mam przygotowane...jedyna rzecz która sama nie wiem czy mnie cieszy czy przeraża to to że nikogo tam nie znam...no oprócz rodziny /Anglików/ u której mieszkać będę... |
ten raz wystarczy." |
|
|
|
 |
|
|
sasi

|
Wysłany: Nie Mar 18, 2007 2:54 pm
|
|
|
Wyspa jest piękna, tubylcy bardzo sympatyczni, a i rodaków sporo . Nie ma się czym martwić, jedynie co może przeszkadzać to tęsknota za domem . Ale z tym każdy radzi sobie inaczej... |
|
|
|
 |
AgaB
|
Wysłany: Nie Mar 18, 2007 3:34 pm Pytanie
|
|
|
| Może to głupie pytanie, ale czy tęskni się bardzo??? i też sasi myślisz, że łatwiej się tam u was żyje? |
ten raz wystarczy." |
|
|
|
 |
sasi

|
Wysłany: Nie Mar 18, 2007 6:08 pm
|
|
|
| Najgorsze były pierwsze miesiące, ale póżniej jest już łatwiej. Człowiek przyzwyczaja się, lepiej jest jak się ma kontakt telefoniczny lub przez internet. Mnie to pomogło. A czy jest łatwiej- tak materialnie i psychicznie, przynajmniej ja tak uważam i czuję. |
|
|
|
 |
|
|
AgaB
|
Wysłany: Wto Mar 20, 2007 1:15 pm
|
|
|
| Sasi..wiem że to za wcześnie ale jak Ty się spakowałaś??? nie mam pojęcia co wziąć ze sobą, a co kompletnie nie ma sensu? |
ten raz wystarczy." |
|
|
|
 |
sasi

|
Wysłany: Wto Mar 20, 2007 10:18 pm
|
|
|
To będzie koniec lata, ale zima jest tu dosyć ciepła, nie ma mrozów tylko czasami strasznie wieje. Tak więc napewno nie musisz dzwigać polskiej zimowej kurtki, resztę ubrań jak kto woli:). Ja zawsze pakuję suchy prowiant z Polski. Nigdy nie miałam problemu z przewożeniem jedzenia, ale pakuję je w bagaż ogólny. Mamy na Jersey polskie sklepy, ale ceny są dość wysokie. Warto zaopatrzyć się w leki, taka podstawowa apteczka i zrobić generalny przegląd stomatologiczny. Dentysta to drogi wydatek na wyspie. Jeśli masz mieszkać z rodziną angielską to chyba nie musisz się martwić o sprzęty gospodarstwa domowego. Przydatna rzecz to słownik |
|
|
|
 |
AgaB
|
Wysłany: Pią Mar 23, 2007 4:28 pm A co Ty na to?
|
|
|
Masz u mnie darmowe korepetycje z matematyki Jeszcze chciałam się upewnić czy są w sklepach wyprzedaże odzieży, podobno można się obkupić i nie warto brać ze sobą zbyt wielu ciuchów ..a słownik mam!! :-0 |
ten raz wystarczy." |
|
|
|
 |
|
|
sasi

|
Wysłany: Sob Mar 24, 2007 8:22 am
|
|
|
Oj... oni to się na wyprzedażach znają, nawet porównując z cenami polskimi - 50-70 %od ceny podstawowej. Szał, fakt nie trzeba brać dużo, ale czy warto przed pierwszą pensją tak szaleć. Sklepy nie uciekną a wyprzedaże są przeważnie sezonowe. Kosmetyki nie sąteż powalająco drogie. Najdrożej wychodzi jedzenie i mieszkanie.A z matmy byłam zawsze kiepska , więc może skorzystam . Pozdrawiam |
|
|
|
 |
BlackMamba

Pomogła: 4 razy Dołączyła: 19 Mar 2007 Posty: 140 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Sob Mar 24, 2007 6:17 pm
|
|
|
Droga AgaB, przestrzegam, że będziesz tęsknić za Wrocławiem. Nie ma tu takiego klimatu, nie ma też fajnych kafejek i knajpek. Są za to Puby na każdym rogu, obskubane i pełne starych pijaczków (codziennie zresztą tych samych ). No i wyspa jest wielkości 1/3 Wrocławia. Ale jak lubisz morze i skały to na pewno Ci się spodoba. Generalnie jest baaaardzo monotonnie. Życie płynie wolno jak w Rejsie |
|
|
|
 |
AgaB
|
Wysłany: Nie Mar 25, 2007 4:20 pm
|
|
|
| Nie ma to jak dobra reklama...:-) Uwielbiam Wrocław i może dlatego tylko na rok stąd uciekam. Traktuje to bardziej jako wypad turystyczny niż okazję na dorobienie się. A jak piszesz że jest tak nuuudno to chyba nie mam się czym martwić, że coś mnie tam na dłużej zatrzyma. A Ty tam na stałe czy przelotem? |
ten raz wystarczy." |
|
|
|
 |
|
|
Ania
|
Wysłany: Czw Kwi 12, 2007 9:39 pm
|
|
|
no do Wrocławia wyspa się nie umywa. Zależy jednak kto czego szuka...jak było wcześńiej pisane znajdziesz ciszę i spokój oraz mnóstwo przyjaznych i miłych osób. Sporo jest też tych nie miłych, ale powiem Ci, że odkąd jestem - a to już pół roku udało mi się poznać mnóstwo ciekawych osób. Każdy jest inny, każdy przyjechał w innym celu... ale wszyscy jesteśmy z Polski Sklepy faktycznie są dosyć drogie, ale wszystko zależy od zarobków oraz od tego co kupujesz i gdzie. jak się dobrze rozglądniesz to znajdziesz tu prawdziwe perełki jeżeli chodzi o ubrania. Nie warto więc ciągnąć wielgachnej walizki. Ja tak zrobiłam - miałam nadwagę 12 kg, zapłaciłam majątek za nadbagaż a wszystko prawie leży... Wyspa jednak jest prześliczna, o czym zresztą sama się przekonasz. W zimie szara i ponura, ale i tak zachwyca swoją tajemniczością. W lecie z kolei BUSY!!! wszędzie i każdy... Powodzenia!! |
_________________ Mózg jest zadziwiającym organem. Zaczyna już funkcjonować sekundy po tym jak obudzisz się rano i działa nieprzerwanie aż do chwili gdy znajdziesz się w... pracy;) |
|
|
|
 |
happymouse
|
Wysłany: Czw Kwi 19, 2007 10:43 pm AgaB
|
|
|
Czesc Aga. Czy przypadkiem nie bedziesz mieszkac w St Clement z Toddem? |
|
|
|
 |
ASIA
|
Wysłany: Nie Maj 13, 2007 8:25 pm
|
|
|
Czesc!
Jestem na Wyspie 2 lata i bardzo lubie podroze, nie tylko do Polski ale w inne nieznane miejsca.Jestem chetna na rozne ciekawe pomysly wyjazdow.Swiat jest piekny ,ale chetnych znalezc nie jest latwo.
Pozdrawiam wszystkich lubiacych podroze.
Ania
email:wamaret@o2.pl |
_________________ Poszukuje osoby ktora wybiera sie samochodem do Polski w marcu lub kwietniu i ma wolne 1 miejsce. Prosze o kontakt
07797855757 Asia |
|
|
|
 |
|
|
|
|